İNSANSIZ SU ÜZERİNDEKİ ARACIYLA DÜNYADA BİRİNCİ HEDEFLER
TRABZON Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ)-Ortahisar Creatiny RoboTeam ekibi, tasarladıkları insansız su üstü aracıyla ABD’de düzenlenen 13. ‘RoboBoat’ yarışında dünya ikincisi oldu. Creatiny RoboTeam üyesi Abdullah Kırmızıyüz, ‘Aslında bu sene memnun kalmadık. Önümüzdeki yıl yine katılacağız ve tabii ki birinciliği hedefliyoruz” dedi.
KTÜ öğrenci topluluklarından KTÜ-Ortahisar Creatiny RoboTeam ekibi, 22-28 Mart 2023 tarihleri arasında ABD’nin Florida şehrinde düzenlenen 13. RoboBoat 2023 Elektrikli Otonom Su Üstü Araç Yarışması’na katılmıştır. dünyanın dört bir yanından 28 takımın başvurduğu ve 19 grubun tasarımlarıyla mühendislik, mekanik, yazılım ve elektronik dallarında yarıştığı yarışma. Yarışmada Türkiye’yi insansız su üstü araçlarıyla temsil eden ilk ve tek ekip olan 5 kişilik ekip, elde ettikleri başarı ile evlerine döndü. Hedef koyan öğrenciler, üniversite kampüsü içinde yer alan etüt merkezlerinde, önümüzdeki yıllarda katılmayı planladıkları yarışmaların hazırlıklarına başladı.
‘DAHA BÜYÜK AMACA BAKTIK’
Amerika’daki yarışa katılan gruplardan Abdullah Kırmızıyüz, projelerini geliştirmeye devam ettiklerini belirterek, “Geçen yılki yarışmada aldığımız derecenin ardından gözlerimizi daha büyük hedeflere diktik ve yarışmaya katıldık. ABD’de Amerikan Donanması tarafından düzenlenen ‘RoboBoat’ yarışı.Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 10 kişilik bir grubumuz var ama takımımızın arkasında ‘Creatiny’ topluluğu var.Bu projeleri hep birlikte geliştiriyoruz. Bu sene katıldığımız yarışta ilk senemizde iyi bir derece aldık” dedi.
‘BU YIL YENİDEN GİRMEYİ DÜŞÜNÜYORUZ’
Yakaladıkları başarıdan daha fazlasını hedeflediklerini söyleyen Kırmızıyüz, ‘Bu projeyi ileride şirketleştirme aşamasına geçirmeyi planlıyoruz. Kurduğumuz bu platforma eklemek istediğimiz daha yeni teknolojiler var. Bu yıl katıldığımız yarışma 13 yıldır yapılıyor. Aslında bu sene memnun kalmadık. Gelecek yıl tekrar katılmayı planlıyoruz. Tabii ki seneye de birinciliği hedefliyoruz. Bu yarışmanın ‘RobotX’ adı verilen daha yüksek bir seviyesi vardır. Bunda bizden otonom bir sistemi daha büyük bir gemide denememizi istiyorlar. Böyle hedeflerimiz var” dedi.
‘PİSTLERİ KEYİFLİ BİR ZAMANDA TAMAMLADIK MI?
ABD’de düzenlenen yarışmada insansız su üstü araçlarının stabilizasyonunu artırma talebi olduğu için tasarım değişikliğine gittiklerini anlatan Ceren Yedican, “Tek gövdeli tekneden katamaran tipi iki tekneye geçtik. -Biraz daha yüksek stabiliteye sahip ve bize yüksek yüzey alanı fırsatları sunan gövde tekne tasarımı. Teknemiz içine ve üzerine istediğimiz araç ve gereçleri koyabilecek büyüklüktedir. Elektronik yük gibi düşüncelerimizi de çözebilir. Vücudu çok hafif. Üzerine elektronik ekipman koyduğumuzda batma oranı teknenin denizde sorunsuz yüzmesini sağlıyor. Teknemiz bu sene yaklaşık 40 kilo ağırlığında ve alnı yarışmadaki diğer teknelere göre oldukça yüksek. Pek çok arkadaşımıza göre keyifli bir sürede yarışları tamamladık. Yarışa başvuru sürecinde 28 farklı takım vardı ama biz 19 takım olarak yarıştık ve dünya ikincisi olduk.
‘YARIŞMAYA GİTTİK, YARIŞMAYA GİTTİK’
Yedican, ‘Yarışmaya başlıyoruz dediğimiz andan itibaren her gün 24 saatimizin tamamını aldı diyebiliriz. Rekabetle yatıp, rekabetle uyanırdık. ‘Eve gittik bugün bayramda bir şey yapmıyoruz’ gibi bir süreç hiç yaşanmadı. Diğer herkes atölyede uyudu. Evinde yatıyor olsa da aklının bizde olduğunu söyleyebilirim. Bu tür çalışmalarda bireysel yaşam diye bir şey yoktur ama sonuç olarak kişi kendine çok şey katmıştır ve bireysel başarı oranında kendini tatmin hissetmektedir. Ülkesine kattığı şeyler ve grup arkadaşlarıyla kazandığı zevk için gerekli bir değer olduğunu söyledi.